Resoleu els vostres dubtes

Gestió electoral

Quin òrgan de l’Administració s’encarrega de la gestió electoral?

Al Ministeri de l’Interior, li corresponen la preparació i l’execució de la política del Govern amb relació a la promoció de les condicions per a l’exercici dels drets fonamentals, en els termes que estableixen la Constitució espanyola i les lleis que els despleguen.

És la Direcció General de Política Interior, dependent de la Subsecretaria del Ministeri de l’Interior, la que té encomanades, entre d’altres, les funcions següents:

  1. La gestió de les competències del Ministeri de l'Interior respecte als processos electorals i a les consultes directes a l'electorat.
  2. El manteniment de les relacions necessàries amb l'Administració electoral i, en particular, amb la Junta Electoral Central.
  3. La gestió de les relacions amb els òrgans competents de les comunitats autònomes en matèria electoral.
  4. La coordinació amb les unitats dependents d'altres ministeris amb competències en matèria electoral.
  5. El registre i l'aplicació del règim jurídic dels partits polítics.
  6. La gestió de les subvencions estatals anuals i de les subvencions per despeses electorals de les formacions polítiques, en els termes que estableix la legislació vigent.

Quins altres departaments ministerials i organismes estan més implicats en l’organització d’unes eleccions?

A més del Ministeri de l’Interior, hi participen activament el Ministeri d’Economia i Competitivitat (del qual depèn l’Oficina del Cens Electoral); el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació (per a tot el que té relació amb l’exercici del dret de sufragi dels espanyols a l’exterior), i la Societat Estatal Correus i Telègrafs, SA (per a l’exercici del vot per correu, la recollida de documentació de les meses, etc.).

També el Ministeri de la Presidència, a través de la secretària d’Estat de Comunicació, exerceix funcions importants en el procés electoral (relacions amb els mitjans de comunicació, rodes de premsa el dia de les eleccions, etc.).