Resolga els seus dubtes
Gestió electoral
Quin òrgan de l’Administració s’encarrega de la gestió electoral?
Correspon al Ministeri de l’Interior la preparació i execució de la política del Govern en relació amb la promoció de les condicions per a l’exercici dels drets fonamentals, en els termes establits en la Constitució Espanyola i en les lleis que els desenvolupen.
És la Direcció General de Política Interior, dependent de la Sotssecretaria del Ministeri de l’Interior, la que té encomanades, entre altres, les funcions següents:
- La gestió de les competències del Ministeri de l’Interior respecte als processos electorals i a les consultes directes a l’electorat.
- El manteniment de les relacions necessàries amb l’Administració Electoral i, en particular, amb la Junta Electoral Central.
- La gestió de les relacions amb els òrgans competents de les comunitats autònomes en matèria electoral.
- La coordinació amb les Unitats dependents d’altres Ministeris amb competències en matèria electoral.
- El registre i l’aplicació del règim jurídic dels partits polítics.
- La gestió de les subvencions estatals anuals i de les subvencions per despeses electorals de les formacions polítiques, en els termes establits en la legislació vigent.
Quins altres Departaments Ministerials i Organismes estan més implicats en l’organització d’unes eleccions?
A més del Ministeri de l’Interior, participen activament el Ministeri d’Economia i Competitivitat (del qual depèn l’Oficina del Cens Electoral); el Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació (per a tot el que es refereix a l’exercici del dret de sufragi dels espanyols en l’exterior), i la Societat Estatal Correus i Telègrafs, SA (per a l’exercici del vot per correu, arreplega de documentació de les meses, etc.).
També el Ministeri de la Presidència, a través de la secretaria d’Estat de Comunicació, exerceix importants funcions en el procés electoral (relacions amb els mitjans de comunicació, rodes de premsa el dia de les eleccions, etc.).