Com es repartixen els diputats i les diputades segons el mètode d'Hondt?
El mètode D'Hondt és el sistema que s'utilitza per repartir els diputats i les diputades entre les candidatures de manera proporcional al nombre de vots obtinguts.
Com a exemple, simularem un parlament amb vuit diputats a repartir entre quatre candidatures que anomenarem A, B, C i D.
En primer lloc, s'ordenen de major a menor els resultats obtinguts per cada candidatura i es calcula el percentatge de vots de cadascuna tenint-hi en compte també els vots en blanc.
Per a evitar una excessiva fragmentació de la cambra, es descarten les candidatures que no arribin a un percentatge mínim de vots. En el cas de les eleccions generals aquest llindar és el 3% dels vots.
Es construeix una taula amb tantes columnes com diputats i diputades hi hagi per distribuir, completant cada columna amb el nombre de vots de cada candidatura dividit per 1, per 2, per 3... fins que s'hagi completat.
Els diputats i les diputades s'assignen als 8 coeficients més alts, en ordre decreixent.
En cas d'empat, el diputat o la diputada s'assignarà a la candidatura amb el nombre més elevat de vots totals. Si aquests també coincideixen, s'assignarà per sorteig, i la resta de manera alternativa.
El repartiment de diputats o de diputades queda de la manera següent: