Vot per correu per a persones amb problemes de mobilitat: gratuïtat del certificat mèdic i del poder notarial

La sol·licitud de vot per correu, si un elector o electora no la pot presentar de manera personal a l’oficina de Correus per causa de malaltia o de discapacitat (que s’ha d’acreditar per mitjà d’un certificat mèdic oficial i gratuït), la pot presentar en nom seu una altra persona autoritzada, per un notari o pel consolat, mitjançant un document que s’ha d’expedir individualment en relació amb cada elector o electora i sense que es pugui referir a diversos electors. Tampoc no pot una mateixa persona representar més d’un elector.

La junta electoral competent ha de comprovar en cada cas que es donin totes aquestes circumstàncies.

El procediment és el següent:

Les persones interessades s’han de posar en contacte amb un notari, que actuarà de manera gratuïta (Consell General del Notariat), i li lliurarà el certificat mèdic oficial i gratuït a què es refereix l’article 72.c) de la LOREG.

El notari s’ha de desplaçar al domicili de l’elector o electora, tant si és un hospital com si és una residència per a gent gran o el domicili d’un familiar. A continuació, el procediment que cal seguir és el mateix que per al vot per correu ordinari.

És a dir, la persona que el representa pot anar, dins el termini de sol·licitud del vot per correu (del 4 d’abril al 18 de maig), personalment, amb el seu DNI i el poder notarial, a qualsevol oficina de Correus i demanar-hi l’imprès per votar per correu.

Els serveis de Correus trameten tota la documentació a l’Oficina del Cens Electoral, la qual fa constar a les llistes del cens que s’ha demanat el vot per correu, de manera que LA PERSONA SOL·LICITANT JA NO POT VOTAR PERSONALMENT, i tot seguit tramet a l’apoderat, per correu certificat al domicili que hagi indicat —o si no n’ha indicat cap, al que en consti al cens— la documentació següent:

  • Paperetes i sobres de votació.

  • El certificat d’inscripció al cens electoral.

  • Un sobre en què consti l’adreça de la mesa on li correspondria votar.

  • Un full explicatiu.

Aquesta documentació també l’ha de recollir personalment la persona que representa l’elector, amb l’acreditació prèvia de la seva identitat. Si no és al seu domicili, ha d’anar personalment a recollir-la a l’oficina de Correus corresponent.