La Presentació de candidatures en les eleccions al Parlament Europeu 2019
La junta electoral competent per a totes les operacions amb relació a la presentació i proclamació de candidats i candidates en les eleccions al Parlament Europeu és la Junta Electoral Central (article 220 Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general).
Els partits, les federacions, coalicions, i agrupacions d'electors i electores poden presentar candidatures a les eleccions al Parlament Europeu.
Per a això necessiten acreditar les signatures de 15.000 electors i electores o poden substituir aquest requisit (llevat de les agrupacions d'electors i electores) per la presentació de les signatures de 50 càrrecs electes, ja siguin diputats i diputades, senadors i senadores, diputats i diputades espanyols del Parlament Europeu, integrants de les assemblees legislatives de les comunitats autònomes o de les corporacions locals i alcaldes i alcaldesses pedanis
Cap elector o electora o càrrec electe pot donar la seva signatura per a la presentació de diverses candidatures.
El secretari o la secretària de la junta electoral ha d’atorgar un número correlatiu per ordre de presentació a cada candidatura presentada i aquest ordre s’ha de guardar en totes les publicacions (article 46.9 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general).
Els partits, les federacions, coalicions, i agrupacions d'electors i electores poden fer constar, en el moment de presentació de les candidatures davant la Junta Electoral Central, l'àmbit territorial en el qual volen que es difonguin les seves paperetes, quan sigui inferior a l'estatal i sempre que coincideixi almenys amb les seccions electorals existents en una comunitat autònoma. Art. 221.4 LOREG.
Són elegibles els ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea majors d'edat que, tenint la qualitat d'elector o electora, no es trobin incursos o incurses en alguna de les causes que preveuen els articles 6, i 210.bis (eleccions al Parlament Europeu) de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
El termini per presentar candidatures és del 17 al 22 d'abril. Les candidatures presentades i les candidatures proclamades es publiquen en el "Butlletí Oficial de l’Estat" els dies 24 i 30 d'abril respectivament (articles 47.1 i 220.5 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general).
Els partits i les federacions que estableixin un pacte de coalició per concórrer conjuntament a una elecció ho han de comunicar a la Junta Electoral Central dins dels deu dies següents a la convocatòria (entre els dies 3 a 12 d'abril).
En aquesta comunicació, s’hi han de fer constar la denominació de la coalició, les normes per les quals es regeix i les persones titulars dels seus òrgans de direcció i coordinació.
Les agrupacions d'electors i electores són formacions polítiques que es constitueixen amb l'aval d'un nombre variable de signatures d'electors i electores i només i exclusivament per poder presentar una candidatura en un procés electoral concret i determinat.
No tenen, per tant, vocació de permanència o naturalesa d'associació i no necessiten inscriure's en el Registre de Partits Polítics.
Cada agrupació d'electors i electores és autònoma i independent de qualsevol altra. El seu àmbit espacial d'actuació és la circumscripció electoral (sense que siguin possibles candidatures col·lectives, ni que comprenguin més d'una circumscripció, ni federacions o coalicions entre aquestes) i el seu àmbit temporal de validesa és el procés electoral concret per al qual es va constituir (sense que es pugui estendre més enllà d’aquest).
Per presentar candidatures a les eleccions al Parlament Europeu, les agrupacions d'electors i electores necessiten acreditar les signatures de 15.000 electors i electores.
A la presentació de la candidatura (que es fa en els formularis que es poden descarregar d'aquest web), s’hi ha d'acompanyar la documentació següent (Instrucció de la Junta Electoral Central de 15 de març de 1999).
Fotocòpia simple del DNI de cada candidat i candidata.
- Escrit en paper comú signat per cada candidat i candidata en què declari sota jurament no estar subjecte o subjecta a penes d'inhabilitació per ser candidat o candidata i no estar incurs o incursa en una causa d'inelegibilitat i formuli, a més, expressament, l'acceptació de la seva candidatura.
Aquest escrit pot ser un sol document signat per tots els candidats i candidates o un de sol signat de manera individual.
La declaració s'aporta amb fórmula de jurament o promesa de no estar subjecte o subjecta a penes d'inhabilitació per ser candidat o candidata, encara que es pot substituir pel certificat negatiu d'antecedents penals (Acord de la Junta Electoral Central de 3 de maig de 1999).
Per la seva part i segons el Reial decret 100/2014, de 21 de febrer, pel qual s'estableixen determinades disposicions sobre l'exercici del dret de sufragi passiu en les eleccions al Parlament Europeu:
“1.- Els ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea residents a Espanya nacionals d'un altre Estat membre que presentin la seva candidatura davant la Junta Electoral Central per exercir el dret de sufragi passiu en les eleccions al Parlament Europeu han d'aportar, a més dels documents exigits als candidats i candidates de nacionalitat espanyola, una declaració formal en la qual constin:
- La seva nacionalitat, la data i el lloc de naixement, el seu últim domicili a l'Estat membre d'origen i el seu domicili a Espanya;
- Que no es presenten simultàniament com a candidats i candidates en les eleccions al Parlament Europeu en un altre Estat membre;
- Si escau, l'entitat local o la circumscripció d'Estat membre d'origen en el cens electoral del qual van estar inscrits en últim lloc;
- Que no han estat privats del dret de sufragi passiu en el seu Estat membre d'origen mitjançant resolució judicial o decisió administrativa de caràcter individual, sempre que aquesta sigui recurrible davant els tribunals.
La Junta Electoral Central també ha de fer les comprovacions del compliment dels requisits d'elegibilitat que preveu la LOREG”.
“A més se'ls exigeix un certificat d'inscripció en el cens electoral en virtut de la manifestació de voluntat d'exercir el dret de sufragi a Espanya en les eleccions de què es tracti. (Directiva 93/109/CE del Consell de 6 de desembre de 1993, modificada per la Directiva 2013/1/UE del Consell de 20 de desembre de 2012, i Instrucció de la Junta Electoral Central de 15 de març de 1999, BOE núm. 67 de 19 de març de 1999).
Les candidatures s’han de presentar amb tota la seva documentació en paper, si bé no necessàriament en el model oficial; per tant, és vàlida la presentació en paper comú, sempre que es compleixin tots els requisits exigits a aquest efecte (Acords de la Junta Electoral Central de 13 de maig de 1999 i de 23 d'abril de 2009).
L'Administració electoral (junta electoral) té el deure de col·laborar amb els partits per esmenar irregularitats, ja que hi ha en joc el dret fonamental d’accedir en condicions d'igualtat als càrrecs públics que es manifesta aquí en l'exercici del dret de sufragi passiu, que ha de rebre un tracte respectuós i favorable en el curs del procés electoral. (STC 86/1987 d'1 de juny).
No es publiquen en el butlletí oficial corresponent (Ac. JEC de 10 de gener de 1996) les candidatures no proclamades, i es notifiquen al representant o a la representant l'acord motivat de no-proclamació, amb indicació dels recursos.