Escrutini
El recompte de vots s’anomena escrutini. En un procés electoral l'escrutini es realitza en dos moments diferents.
L'escrutini provisional és el recompte de vots que es fa en la mesa una vegada ha acabat la votació i el resultat de la qual el faran públic el president o la presidenta de la mesa una vegada ha acabat el recompte.
L'escrutini definitiu el fan el tercer dia següent al de la votació les juntes electorals i ha de concloure no més tard del sisè dia posterior al de les eleccions.
Una vegada acaba la votació, comença l'escrutini en les meses.
En aquestes eleccions l'escrutini ha de seguir l’ordre següent:
- 1r Eleccions al Parlament Europeu.
- 2n Eleccions municipals.
- 3r Eleccions a entitats d'àmbit territorial inferior al municipi, si escau.
- 4t Eleccions autonòmiques.
L'escrutini de cada elecció es fa de la manera següent:
El president o la presidenta extreuen, d’un en un, els sobres de l'urna i llegeixen en veu alta la denominació de la candidatura. Han d’ensenyar cada papereta, una vegada llegida, als/a les vocals, interventors i interventores i apoderats i apoderades.
Un cop ha acabat el recompte, s’han de resoldre per majoria els possibles dubtes i/o protestes que hi pugui haver. Posteriorment, el president o la presidenta han d’anunciar en veu alta el resultat, i han d’especificar el nombre d'electors i electores que figuren en el cens, el de certificacions censals aportades, el nombre de votants, el nombre de vots nuls, el de vots en blanc i el dels vots que ha obtingut cada candidatura.
La mesa fa públics els resultats per mitjà d'una acta d'escrutini i en dona una còpia a representants de cada candidatura, interventors i interventores, apoderats i apoderades i candidats i candidates que ho sol·liciten, i al/a la representant de l'Administració.
Els resultats es coneixen tan ràpidament perquè hi ha un procediment de transmissió de la informació molt complex i avançat.
En cada mesa electoral hi ha un o una representant de l'Administració que, una vegada ha conclòs l'escrutini, rep del president o presidenta de la mesa una còpia de l'acta d'escrutini amb els resultats de la mesa i els transmet al centre de totalització de dades del Ministeri de l'Interior.
- Aquests resultats, que dona el dia de les eleccions el Govern de la Nació, obeeixen al compliment de les previsions que conté l'article 98.2 de la LOREG: “El Govern ha de donar informació provisional sobre els resultats de l'elecció”.
- En les eleccions al Parlament Europeu, els resultats provisionals no es poden oferir fins que no s'han tancat les urnes a l'Estat membre en el qual els electors han votat en últim lloc.
- L'escrutini oficial i definitiu comença tres dies després de la votació i el duen a terme les juntes electorals competents. Per a les eleccions al Parlament Europeu són les juntes electorals provincials i per a les eleccions locals les juntes electorals de zona.
- Els resultats oficials són els que es publiquen en el «Butlletí Oficial de l’Estat».
Abans de procedir a l'escrutini definitiu, la junta electoral competent es constitueix en mesa per fer el recompte de vots de les persones residents absents. A les vuit del matí, amb els interventors i les interventores que designin les candidatures concurrents, el president o la presidenta introdueixen a l'urna els sobres de votació de les persones residents absents que s’han rebut fins al mateix dia i el secretari o la secretària anoten els noms dels votants en la llista. Tot seguit la junta escruta els vots i n’incorpora els resultats a l'escrutini definitiu.
L'escrutini general o definitiu (art. 103 i seg. LOREG) el fa el tercer dia següent al de la votació la junta electoral que li correspongui. És un acte únic i té caràcter públic.
El president o la presidenta estenen l'acta de constitució de la junta i la signen juntament amb els i les vocals, el secretari o la secretària i les persones representants i apoderades de les candidatures acreditades degudament.
La sessió d'escrutini s'inicia llegint el secretari o la secretària les disposicions legals. A continuació, es procedeix a l'obertura dels sobres (el sobre número 1 amb la documentació electoral corresponent a cada mesa) que es van lliurar, el dia de les eleccions als jutjats.
El secretari o la secretària han de donar compte dels resums de votació de cada mesa. Durant l'escrutini la junta no pot anul·lar cap acta ni cap vot, es limita a verificar el recompte i la suma dels vots en les meses corresponents segons les actes o les còpies de les actes de les meses. Si hi ha un error material, de fet o aritmètic, cal esmenar-lo.
L'acte d'escrutini no s’ha d'interrompre i ha de concloure no més tard del sisè dia posterior al de les eleccions.