Es pot tancar un local electoral abans de l’hora prevista?
Sí, sempre que tots els electors censats a la mesa ja hagin votat.
Dins del local electoral hi pot haver cartells o propaganda electoral el dia de la votació?
El dia de la votació no hi pot haver cartells ni propaganda electoral dins dels locals electorals. Si n’hi ha, el president o la presidenta (o, en defecte seu, la Junta Electoral de Zona) n’ha d’ordenar la retirada a la Policia.
No es consideren propaganda electoral els emblemes o símbols que els interventors o els apoderats portin amb la finalitat d’identificació.
Què cal fer si es produeix un incident d’ordre públic?
Dins del local electoral, el president o la presidenta tenen l’autoritat exclusiva pel que fa al manteniment de l’ordre públic. Si és necessari, poden demanar la intervenció de les forces i cossos de seguretat.
Els incidents que sorgeixin, i el nom i els cognoms de les persones que els hagin provocat, han de constar en l’acta de la sessió.
Com s’identifica l’elector o l’electora davant la mesa?
La identificació es fa mitjançant la documentació següent:
- Document Nacional d’Identitat (DNI).
- Passaport (amb fotografia).
- Permís (carnet) de conduir (amb fotografia).
Tant és que els documents estiguin caducats. Cal, però, que siguin els originals. Les fotocòpies no serveixen.
Si, malgrat la presentació dels documents, hi ha dubtes sobre la identitat de l’elector o l’electora, la mesa, considerant els documents aportats i el testimoni que puguin presentar els electors presents, decidirà per majoria de les persones que la integren.
Què passa si l’elector o l’electora no consten a la llista del cens?
Si és el cas, només pot votar a la mesa si presenta algun dels documents següents:
- SENTÈNCIA JUDICIAL que reconegui el dret del votant a estar inscrit al cens de la mesa.
- CERTIFICACIÓ CENSAL ESPECÍFICA D’ALTA expedida per la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens electoral, que l’habiliti per a fer efectiu el dret a vot.
Per a la votació tant valen l’original de la certificació censal específica com la rebuda per fax a través de l’Ajuntament respectiu.
Les certificacions censals específiques s’han de tenir en compte a la llista numerada de votants, per tal de computar-les després degudament en les actes d’escrutini i sessió.
Com voten les persones amb discapacitat?
Els electors que no sàpiguen llegir o que, per discapacitat, estiguin impedits per escollir la papereta o introduir-la en el sobre i lliurar-la al president o la presidenta de la mesa, poden recórrer a una persona de la seva confiança perquè ho faci per ells.
Quan voten les persones que integren la mesa i els interventors?
Un cop acabada la votació, i després que s’hagin introduït a l’urna els sobres que contenen les paperetes de vot trameses per correu, voten les persones que integren la mesa i els interventors acreditats davant la mesa. El president o la presidenta introdueixen els sobres dins l’urna.
A la llista numerada de votants s’ha d’indicar la secció i la mesa electoral dels interventors que no constin al cens de la mesa.
Què passa si durant la jornada electoral falten sobres o paperetes?
Quan la mesa s’adoni que falten paperetes d’alguna candidatura, els interventors o apoderats de la candidatura de què es tracti els en poden subministrar.
Si no és possible, el president o la presidenta de la mesa ha d’interrompre la votació i comunicar-ho a la Junta Electoral de Zona per tal que en subministri immediatament.
La interrupció no pot durar més d’una hora, i la votació s’ha d’allargar tant temps com hagi estat interrompuda.
Què passa si la votació s’interromp durant més d’una hora?
La regla general és que la interrupció de la votació no pot durar més d’una hora. Tanmateix, si la mesa resol que s’ha de reprendre la votació en el cas d’una interrupció lleugerament superior a una hora (amb la pròrroga conseqüent durant el temps que hagi estat interrompuda), la interrupció no es pot entendre com una irregularitat que invalidi l’elecció.
Ara bé, si la interrupció dura força més d’una hora, correspon a la Junta Electoral de Zona valorar si la votació es reprèn o se suspèn.
Quan i qui suspèn la votació? Interrupció de la votació durant més d’una hora o circumstància que faci impossible l’acte de la votació
La Presidència de la mesa ha d’ordenar la suspensió de la votació en els casos següents:
- Interrupció superior a una hora.
- Quan, per qualsevol motiu, l’acte de la votació sigui impossible.
És convenient que, abans d'adoptar la decisió, la Presidència obtingui el parer de totes les persones que integren la mesa i, si les circumstàncies ho permeten, ho consulti per telèfon a la Junta Electoral de Zona.
Què passa quan se suspèn la votació?
En cas que la votació se suspengui, el president o la presidenta ho ha de fer constar en escrit raonat, el qual s’ha d’adjuntar a l’expedient electoral.
Se n’ha d’enviar immediatament una còpia, en mà o per correu certificat, a la Junta Electoral de Zona, per tal que comprovi la certesa i la suficiència dels motius i declari o exigeixi les responsabilitats que en resultin.
En cas que la votació se suspengui, no es tenen en compte els vots emesos ni se’n fa l’escrutini. El president o la presidenta ordena immediatament que es destrueixin les paperetes dipositades a l’urna, i ho fa constar a l'escrit esmentat.
Un cop suspesa la votació en una mesa electoral, la Junta Electoral de Zona ha de convocar noves eleccions en aquella mesa durant els dos dies següents.
Pot votar l’elector que acrediti el dret mitjançant sentència i no consti a les llistes del cens electoral?
Sí. El president o la presidenta de la mesa en pot admetre el vot, sempre que, a més, acrediti que el seu domicili correspon a la mesa en la qual vol votar.
Un elector por ser representat per una altra persona?
Mai. L’acte de votar té caràcter personal i intransferible. Les persones amb algun tipus de discapacitat, però, sí que es poden fer acompanyar per una persona en qui tinguin confiança durant tot el procés, des de l’elecció de la papereta fins al lliurament del sobre de votació al president o la presidenta de la mesa.
Què passa si no consta que un elector que ha votat per correu hagi demanat la documentació per votar mitjançant aquest sistema?
El vot no es pot obrir ni introduir a l’urna, però cal conservar-lo per possibles reclamacions o recursos.
Es pot suspendre la votació d’un elector que va votar per correu i després va morir?
Sí, sempre que es presenti a la mesa el certificat de defunció corresponent per tal que no se li introdueixi el vot a l’urna.
Què cal fer en cas que els sobres amb el vot per correu arribin a la mesa en el moment en què voten els interventors o més tard?
En aquest cas, aquests vots NO es poden comptar.
Qui pot informar l’elector sobre la forma d’emetre el vot?
Les persones que integren la mesa són los úniques que poden facilitar aquesta informació a l’elector que la demani.
Hi pot haver policies dins d’un local electoral?
Sí, quan hi siguin a petició del president o la presidenta de la mesa.
Els interventors i apoderats poden portar emblemes o adhesius d’alguna coalició o partit?
Sí, sempre que només s’hi mostrin les sigles del partit o coalició.
Els interventors i apoderats poden presentar reclamacions?
Sí, i s’han d’incloure en l’acta de sessió, però això no vol dir que la mesa en participi.
La mesa ha de lliurar als apoderats, encara que no s’hagin presentat en el moment de constitució de la mesa, còpia de l'acta d’escrutini?
Sí, la mesa té l’obligació d’expedir-los, immediatament i sense cap càrrec, una còpia de l’acta d’escrutini.
La mesa ha de lliurar als representants dels partits una còpia de la llista numerada de votants? No, perquè amb això podria atemptar contra els drets constitucionalment protegits dels votants.
Els mitjans de comunicació poden dur a terme activitats informatives en els locals electorals?Normalment s’ha de fer des de fora del local electoral, però es poden emetre imatges del desenvolupament de la votació a l’interior. Per fer-ho, però, els cal acreditació davant la mesa. L’enregistrament d’imatges no pot en cap cas interferir en el desenvolupament de la votació.