Votació
Cada elector o electora rep de l'Oficina del Cens Electoral una targeta censal amb les dades actualitzades de la seua inscripció en el cens electoral i de la secció i mesa en què li correspon votar. L'Oficina del Cens Electoral comunica igualment a les persones afectades les modificacions de seccions, locals o meses que s’hagen pogut produir.
La votació comença a les 9 hores del dia 26 de maig, encara que els locals estan oberts abans perquè es puguen presentar les persones que constituïsquen les meses electorals i verifiquen que no hi ha problemes amb el material electoral (urnes, cabines, suports senyalitzadors, sobres, paperetes, impresos…), acrediten els interventors i les interventores, els apoderats i les apoderades, etc.
La votació acaba a les 20 hores, moment en què la presidència de la mesa electoral anuncia el final de la votació. No obstant això, si queden al local electoral, o a l'accés a aquest, persones que encara no han votat, la mesa deixarà que voten, i no permetrà que ho faça ningú més.
Es realitza mitjançant:
- Document nacional d'identitat (DNI).
- Passaport (amb fotografia).
- Permís (carnet) de conduir (amb fotografia).
- Targeta de residència, en el cas de ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea que en tinguen.
- Targeta d'identitat, si es tracta de persones estrangeres nacionals de països amb els quals Espanya haja subscrit un tractat de reciprocitat per al reconeixement del dret de sufragi en les eleccions locals.
Aquests documents poden ser espanyols o emesos pel país d'origen, sempre que incloguen la fotografia de la persona titular. No importa que estiguen caducats, però han de ser els originals, no valen fotocòpies.
La votació comença a les 9 hores, encara que els locals estan oberts abans perquè es puguen presentar les persones que constituïsquen les meses electorals, verifiquen que no hi ha problemes amb el material electoral, acrediten els interventors i les interventores, els apoderats i les apoderades, etc.
Només es pot votar en la mesa electoral que corresponga a cada elector o electora, excepte els interventors i les interventores que exerceixen el seu dret de sufragi en la mesa davant la qual estan acreditats si pertany a la mateixa circumscripció en la qual estan inscrits.
Cada votant s'ha d’acostar a la mesa i ha de manifestar el seu nom i cognoms a la presidència. Vocals i interventors i interventores, han de comprovar, a través de les llistes del cens, la seua identitat i el dret a votar. Entregarà de la seua mà a la presidència el sobre o els sobres de votació tancats, que sense ocultar-los en cap moment, a la vista del públic, ha de dir en veu alta el nom i, afegint-hi “Vota”, li ha d’entregar novament el sobre o els sobres perquè els introduïsca a les urnes que corresponguen.
La votació acaba a les 20 hores, moment en el qual la mesa anuncia el final de la votació. No obstant això, si encara queda algú dins del local, la mesa li permetrà votar.
L'Administració de l'Estat o, si escau, la de les comunitats autònomes que tinguen atribuïdes competències en matèria laboral, previ acord amb els delegats i delegades del Govern respecte del personal que treballa per compte d'altri, i les administracions públiques respecte del seu personal, han d’adoptar les mesures precises perquè el personal que presta els seus servicis el dia de les eleccions puga disposar, en el seu horari laboral, de fins a quatre hores lliures per a l'exercici del dret del vot, que han de ser retribuïdes. Quan el treball es realitze en jornada reduïda, s'ha d’efectuar la corresponent reducció proporcional del permís.
En cas de persones que per estar realitzant funcions lluny del seu domicili habitual o en altres condicions de les quals es deriven dificultats per exercir el dret de sufragi el dia de les eleccions, les mesures precises a adoptar han d’anar orientades al fet que aquestes persones puguen votar per correu i compten per fer-ho d’un permís de fins a quatre hores lliures per poder sol·licitar-ho seguint el procediment que estableix l'article 72 de la Llei orgànica del règim electoral general.
Les paperetes per a aquests processos han de contindre la denominació, la sigla i el símbol del partit, federació, coalició o agrupació d'electors que presente candidatura. A més, han d'incloure la llista completa de noms i cognoms dels candidats i candidates, si escau, dels suplents i les suplents que componen la candidatura.
El color de les paperetes i els sobres de cada elecció és el següent:
- Eleccions al Parlament Europeu: color blau clar.
- Eleccions municipals: color blanc.
- Eleccions autonòmiques: color sèpia, llevat que la Comunitat Autònoma haja disposat un altre color.
On hi haja eleccions a entitats locals d'àmbit territorial inferior al municipi, les paperetes i els sobres per a aquesta elecció són de color verd clar.
Per a les eleccions a consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa, el color de les paperetes i sobres és gris.