Sistema Electoral
Les paperetes per a aquests processos han d'estar impreses per una sola cara i han de contindre la denominació, sigla i el símbol del partit, federació, coalició o agrupació d'electors i electores que presenten candidatura. A més, han d'incloure la llista completa de noms i cognoms dels candidats i candidates, i suplents que componen la candidatura.
El color de les paperetes i els sobres de cada elecció és el següent:
- Eleccions al Parlament Europeu: color blau clar.
- Eleccions municipals: color blanc.
- Eleccions autonòmiques: color sèpia, llevat que la comunitat autònoma haja disposat un altre color.
On hi ha eleccions a entitats locals d'àmbit territorial inferior al municipi o eleccions a cabildos insulars, les paperetes i els sobres per a aquestes són de color verd clar.
Per a les eleccions a consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa, el color de les paperetes i sobres és gris.
En les eleccions al Parlament Europeu, les meses electorals reben de les delegacions del Govern, subdelegacions del Govern i direccions insulars de l'Administració general de l'Estat els sobres i les paperetes necessaris per dur-les a terme.
En les eleccions municipals, correspon a les corporacions locals el lliurament a les meses electorals de les paperetes necessàries per celebrar-les. La mateixa obligació correspon als cabildos insulars en les seues respectives eleccions.
Les primeres paperetes i els primers sobres de votació que es fabriquen s’entreguen a l'Oficina del Cens Electoral perquè atenga les sol·licituds de vot per correu i del vot de les persones que resideixen a l'estranger.
A Espanya la circumscripció electoral per a l'elecció dels diputats i diputades del Parlament Europeu és el territori nacional; així doncs, les formacions polítiques que presenten candidatures ho fan mitjançant una llista única i comuna en tot el territori nacional.
Ara bé, les candidatures poden sol·licitar que l'àmbit de difusió de les seues paperetes siga inferior a l'estatal, amb una denominació, sigla i símbol diferents, i poden canviar els candidats i les candidates inclosos en estes llistes.
La circumscripció electoral en les eleccions municipals és el municipi. Cada terme municipal constitueix una circumscripció en la qual es tria un nombre de regidors i regidores segons l'escala següent:
- Fins a 100 residents: 3
- De 101 a 250 residents: 5
- De 251 a 1.000: 7
- De 1.001 a 2.000: 9
- De 2.001 a 5.000: 11
- De 5.001 a 10.000: 13
- De 10.001 a 20.000: 17
- De 20.001 a 50.000: 21
- De 50.001 a 100.000: 25
- De 100.001 en endavant, un regidor o una regidora més per cada 100.000 residents o fracció; se n’ha d’afegir un o una més quan el resultat siga un nombre parell.
Aquesta escala no s'aplica als municipis que funcionen en règim de consell obert, en què es trien directament l'alcalde o l’alcaldessa per sistema majoritari.
En les eleccions al Parlament Europeu, l’atribució d'escons en funció dels resultats de l'escrutini es realitza de conformitat amb les regles següents:
- S'ordenen de major a menor, en una columna, les xifres de vots que han obtingut les candidatures.
- Es divideix el nombre de vots que ha obtingut cada candidatura per 1, 2, 3, etc., fins a un nombre igual al d'escons corresponents a la circumscripció.
- Els escons s'atribueixen a les candidatures que obtinguen els quocients més grans, atenent un ordre decreixent.
L'atribució dels llocs en cada ajuntament es realitza seguint el mateix procediment anterior.
A més, no es tenen en compte les candidatures que no hagen obtingut, almenys, el 5 per 100 dels vots vàlids emesos en la mateixa circumscripció.